Geschiedenis Kenia

De aanwezigheid van de oudste voorouders werd bewezen toen louis leakey in 1929 in het zuidwesten van kenia een handbijl vond, deze bijl werd een milloen jaar oud geschat. Er werden ook veel verschilende soorten van de eerste hominidae gevonden in dit gebied. De tot nu toe oudste hominidea werd in 2000 gevonden door martin pickford, dit voor werp werd geschat op een oudheid van meer dan dik 6 miljoen jaar oud. Dit is het op een een na oudsta voorwerp ooit gevonden. De aller eerste menselijk bewooners van kenia waren jagers die afstamde van de Khoisan stam. ongeveer 2000 jaar voor christus begonnen volken de regio in te trekken die een andere taal spraken. Ook gebeeurde dit tijdens christus.

De oudheid in Kenia

In de eerste eeuwen na christes kwamen er ook veel Arabische handelaren het land in trekken omdat handel hier snel groeide. Ook de grieken vonden in die zelfde periode de weg naar kenia net zoals de perziche zeevaarders, hun staken steeds vaker de golf over voor handel, zuid-india en indonesia zaggen handel in Oost-Afrika, door de contacten die ze hadden ontstonden er commerciële handelsnederzettingen. Dit leide er uiteindelijk voor dat er aan de kust van kenia stadstaten van de Arabische en Perzische landen kwamen. Rond de 8e eeuw hadden de meeste stadsbestuurders de islam als religie aangenomen, doordat de moslimhandelaren alleen handelde in bijvoorbeeld goud, ivoor en slaven, en dit verkocht werd aan de lokale handeleren die het door verkochten in de stad, waaren ze bijna nooit in de binnenstad te vinden.

geschiedenis kenia

Ontdekkingsreizigers

Vasco da Gama is de De Portugese ontdekkingsreiziger die in 1498 Mombasa bereikte. De portugezen hadden een doel voor dit gebied, ze wouden verschillende marinebases vestigen om zo het zeggenschap over de Indische Oceaan te krijgen en zo de toegang tot de zeeroutes te verzekeren. De Portugezen deden vooral rond Mombasa zaken. Na 10 jaar van spaning verdreven de Arabieren uit Oman de Portugezen uit Kenia.

De Keniaanse stadstaten

Toen de britten interesse kregen in de onafhankelijke stadstaten raakte de Arabische troepen de controle kwijt. De interesse kwam van de britten omdat hun de gebieden in Brits-Indië wilde beschermen. Ook raakte ze langzaam de monopoliepositie kwijt doordat er steeds meer individuele handelaren in de gebieden trokken. Van uit europa kwam steeds meer vraag naar producten uit Afrika zoals ivoor en kruidnagel. Vanaf 1850 ging engeland zich steeds harder en harde in zetten tegen slavernij, op zee was slaven vervoer al onmogelijk gemaakt. Ook groeide de britse intersse omdat de duitsers steeds meer invloed kregen in de regio en de engelse wilden de duitsers voor blijven.

The British East Africa Company

In 1887 gaf het Sultanaat Zanzibar tweehonderd lange kilometers van de prachtige kuststrook van Kenia aan De Imperial British East Africa Company. Dit kust gebied rijkte 16 kilometer het landinwaarts. na 8 jaar namen ze, door financiële problemen, ook het gebied tot aan Lake Naivasha over. Alleen was de bevolking het hier niet mee eens en verzetten zich tegen de nieuwe machthebbers.