Inwoners Kenia

Kenia is een land in Oost-Afrika. Het land grenst met landen zoals Ethiopië, Somalië, Tanzania, Oeganda en Zuid-Soedan. Verder grenst het aan twee watergebieden zoals Indische Oceaan en Victoriameer.

Geschiedenis

Uit fossielen die er zijn gevonden in Oost-Afrika is er ontdenkt dat er ongeveer 2 miljoen jaar geleden mensen rondliepen. Uit onderzoek is er gevonden dat er mensen als Homo habilis en Homo erectus ongeveer 2,5 miljoen jaar en 1,8 miljoen jaar vroeger hebben geleefd. in 12 december 1963 is er met de Britse koningin afgesproken dat Kenia onafhankelijke monarchie werd en de Britse koningin werd staatshoofd en Jomo Kenyatta de premier. In 1964 werd Kenia onafhankelijk en Kenyatta werd president. In 1978 overleed Jomo Kenyatta en werd Daniel arap Moi de president. Hij werd de jaren daarna 4 keer gekozen. Maar er werd vaak gesproken van veel corruptie en vriendjespolitiek. Daniel arap Moi werd door andere landen gedwongen om een andere verkiezingen te schrijven en dit deed hij ook in 2002. Moi mocht niet nog een keer gekozen, maar hij koos de zoon van Jomo Kenyatta. Deze verloor hij en in 2007 werd Mwai Kibaki president.

inwoners kenia

Inwoners

Meer dan 45 miljoen mensen wonen in Kenia, daarvan woont 3,5 miljoen mensen in Nairobi. In Kenia leven er wel 50 etnische groepen. De grootste deel van de mensen wonen aan water of zuiden van het land en een klein deeltje in het zuidwesten. Verder heeft Kenia een klein bevolkingsdichtheid. In Kenia komen er steeds meer mensen bij, de bevolkingsgroei is 2,11%. Kenia heeft dus de hoogste groeicijfers in de wereld. Vrouwen in Kenia leven tot 65 jaar en mannen leven tot 62 jaar. Bijna iedereen in Kenia is Afrikaans. Verder wonen er Europeanen, Aziaten en Arabieren. De percentage zijn 99% is Keniaans en 1% uit andere landen.

Etnische groepen

In Afrika zijn er ongeveer 49 verscheidenede stammen, daarvan is Kikuyu de grootste. Deze stam komen origineel uit Centraal Kenia en dit waren vooral boeren. Momenteel wonen Kikuyu in de hoofstad van Kenia en hebben daar flink macht over het volk in Kenia. De presidenten zijn sinds de onafhankelijkheid alleen maar Kikuyu geweest. Verder wonen er ook Luhya, Luo. Kalenjijn, Akamba, Kisii, Meru en nog paar andere stammen. Het bekendste stam van deze stammen zijn Masai’s door hun bekende levensstijl. Deze stam hebben niet veel land, maar veel vee.

Taal

In Kenia spreken ze meer dan een taal. Engels en Swahili zijn de meest sprekende talen in Kenia. Als bezoeker in het land kan je het heel ver krijgen met alleen Engels, maar het is wel aangeraden om een paar woordjes te kennen in Swahili. Dit is zo omdat niet in heel het land ze Engels spreken en de mensen in Kenia vinden het tof als je het probeert. Verder zijn er nog andere talen die worden gesproken. De enige taal dat officieel was in Kenia tot 1974 was Engels. Swahili is normaal gesproken een Bantoe taal er zijn ook vele Arabische woorden. De Arabieren hebben ervoor gezorgd dat stammen in Kenia bij elkaar kwamen om Kenia te vormen. Sommige worden in Swahili stammen nog steeds af van het taal Arabisch