Keniaanse taal

Engels werd geërfd van het Britse koloniale verleden van Kenia. Engels is de taal bij uitstek voor bedrijven, academici en sociale instellingen in Kenia. Swahili (ook wel Kiswahili geheten) is de nationale taal van Kenia. Het is een verenigende Afrikaanse taal die door bijna 100 procent van de Keniaanse bevolking wordt gesproken. Zelfs analfabete Kenianen kennen een paar eenvoudige Swahili. De zuiverste vorm van Kiswahili wordt gesproken langs de kust waar inheemse Swahili-mensen wonen. Swahili is een van de meest voorkomende Afrikaanse talen en wordt gesproken in veel andere landen dan Kenia, zoals Tanzania, Burundi, Oeganda en Zaïre. De etnische talen van Kenia worden voornamelijk gesproken op het platteland en in huizen waar alle leden tot dezelfde etnische groep behoren.

taal kenia

De meest dominante van de inheemse talen zijn Kikuyu, Dholuo en Luhya. Kikuyu is de taal van de Kikuyu-mensen, de grootste etnische groep van Kenia. Het is nauw verwant aan de Embu, Mbeere en Meru-talen die worden gesproken door naburige gemeenschappen in de regio Mount Kenya. De Kikuyu-taal wordt veel gesproken in Keniaanse steden, zelfs door leden van andere etnische groepen. Dit geldt met name in bedrijfssituaties. Aangezien Kikuyu-mensen de meerderheid van de bedrijven in Kenia runnen, is het gebruikelijk om mensen te vinden die zaken doen in de Kikuyu-taal. Als gevolg hiervan moesten andere zakenmensen zich aanpassen en Kikuyu leren als een noodzaak.

De Luhya-taal

De Luhya-taal is geen enkele taal, maar veeleer een verzameling wederzijds begrepen dialecten, gesproken door de Luhya-bevolking in West-Kenia. De Luhya zijn de op een na grootste etnische groep na de Kikuyu. De twee grootste substammen van Luhya zijn de Maragoli en de Bukusu. Dholuo is de taal van het Luo-volk, de derde meest dichtbevolkte etnische groep. De taal is zo melodieus dat andere Kenianen het fascinerend vinden om naar te luisteren.

Sheng

Sheng is een algemeen gesproken slang in de hoofdstad van Kenia, Nairobi. Het is een mengeling van Swahili en Engels, met een besprenkeling van andere inheemse talen. Sterker nog, Sheng is meer dan alleen maar slang - het is een levensstijl, vooral onder de stedelijke jongeren die vandaag de dag meer vloeiend zijn in Sheng dan in de zuiverdere vormen van Kiswahili.